L’esguard per la igualtat// La mirada por la igualdad

 

Pau Serrano Magdaleno. Periodista. Màster en Gènere i Polítiques d’Igualtat. Màster en Investigació i Estudis Feministes.

Unitat d’Igualtat de la Universitat de València

Segurament el nom de Joana Biarnés l’heu escoltat poques vegades si no us dediqueu al fotoperiodisme, però potser sí heu vist algunes de les seues fotografies. Amb ella s’inicia el fotoperiodisme fet per dones en l’Estat espanyol, ara fa 50 anys. Un treball que com bé ella relata i recorda era com “pujar-se a un trapezi sense xarxa”.

Des d’aleshores ençà, les dones s’han anant incorporant a la professió molt a poc a poc i avui en dia no trobem gaire noms en llocs de responsabilitat o direcció. És per això que des de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València, aplaudim iniciatives com la que presenten “Objectives” l’associació de dones fotoperiodistes valencianes.

Objectives ens presenten l’exposició “Diverses: Històries de dones” amb la mirada compromesa de 11 dones, l’observació i l’esguard femení a través de 66 fotografies amb exemples de superació amb nom de dona.

I és que des de la Unitat d’Igualtat considerem que és fonamental visibilitzar la tasca i la contribució de les dones i més encara en aquelles professions on estem infrarepresentades. Aquest és el cas del fotoperiodisme, un gènere que s’encarrega de nodrir els mitjans amb imatges. Representacions gràfiques que massa sovint perpetuen una imatge estereotipada de la dona i construeixen una imatge esbiaixada del que dones i homes som.

Recorda Joana Biarnés que mentre exercia el seu treball com a fotoperiodista, s’havia d’escoltar moltes vegades: “nena, saps on t’estàs clavant?” . Ella tenia clar que seria fotoperiodista, tot i que entrar en eixe espai masculí fins el moment no resultava tasca fàcil i senzilla. Ella ho va aconseguir fa 50 anys trencant barreres i transgredint normes. Abans que Joana comencés a treballar amb la càmera, la britànica Christina Broom i la hindú Homai Vyarawalla ja havíem començat a publicar les seues fotogafies en premsa a la primera dècada del segle XX. De la mateixa manera que les nord-amercianes Jessie Tarbox Beals, Alice Rohe , Zaida Ben-Yusuf , les germanes Gerhard, Frances Benjamin Johnston i Gertrude Käsebier .

Fa uns mesos fórem espectadores de la primera exposició d’aquest grup de fotoperiodistes valencianes. Aleshores, el Mercat Central de València es va convertir alhora en l’escenari i el mirall de Dones x Dones amb 28 instantànies de 10 fotoperiodistes.

Ara, continuen aquesta aposta col·lectiva amb Diverses. És el treball d’Almudena Torres, Amparo Simó, Consuelo Chambó, Emma Ferrer, Eva Ripoll, Eva Máñez, Irene Marsilla, Marga Ferrer, Mònica Torres, Provi Morillas i Raquel Abulaila. 66 Instantànies, 11 fotoperiodistes, la mirada femenina, l’esguard per la igualtat.

joanabrines_diverses

La mirada por la igualdad

Pau Serrano Magdaleno. Periodista. Máster en Género y Políticas de Igualdad. Máster en Investigación y Estudios Feministas.

Unitat d’Igualtat de la Universitat de València

Seguramente el nombre de Joana Biarnés no lo habréis escuchado demasiadas veces si no os dedicáis al fotoperiodismo, pero quizás sí habéis visto algunas de sus fotografías. Con ella se inicia el fotoperiodismo hecho por mujeres en el Estado español hace 50 años. Un trabajo que, según ella relata y recuerda era “como subirse a un trapecio sin red”.

Desde entonces las mujeres se han ido incorporando a la profesión muy poco a poco y hoy en día seguimos sin encontrar demasiados nombres en órganos de responsabilidad o dirección. Es por eso que desde la Unidad de Igualdad de la Universitat de València, aplaudimos iniciativas como la que presentan “Objectives” una asociación de mujeres fotoperiodistas valencianas.

Objetivas nos presentan la exposición “Diverses: Historias de mujeres” con la mirada comprometida de 11 mujeres, la observación y la mirada femenina a través de 66 fotografías con ejemplos de superación con nombre de mujer. Y es que desde la Unidad de Igualdad consideramos que es fundamental visibilizar la tarea y la contribución de las mujeres y más todavía en aquellas profesiones donde estamos infrarepresentadas. Este es el caso del fotoperiodismo, un género que se encarga de nutrir los medios con imágenes. Representaciones gráficas que demasiado a menudo perpetúan una imagen estereotipada de la mujer y construyen una imagen sesgada del que mujeres y hombres somos.

Recuerda Joana Biarnés que mientras ejercía su trabajo como fotoperiodista, escuchaba a menudo: “Nena, sabes dónde te estás metiendo? Ella tenía claro que sería fotoperiodista, a pesar de que entrar en ese espacio masculino hasta el momento no resultaba tarea fácil ni sencilla. Lo consiguió hace 50 años rompiendo barreras y transgrediendo normas. Antes de que Joana empezara a trabajar con la cámara, la británica Christina Broom y la hindú Homai Vyarawalla ya habían empezado a publicar sus fotografías en prensa en la primera década del siglo XX. Del mismo modo que las norteamericanas Jessie Tarbox Beals, Alice Rohe, Zaida Ben-Yusuf , las hermanas Gerhard, Frances Benjamin Johnston y Gertrude Käsebier .

Hace unos meses fuimos espectadoras de la primera exposición de este grupo de fotoperiodistas valencianas. Entonces, el Mercado Central de Valencia se convirtió a la vez en el escenario y el espejo de Dones x Dones con 28 instantáneas de 10 fotoperiodistas.

Ahora, continúan esta apuesta colectiva con Diversas. Es el trabajo de Almudena Torres, Amparo Simó, Consuelo Chambó, Emma Ferrer, Eva Ripoll, Eva Máñez, Irene Marsilla, Marga Ferrer, Mònica Torres, Pruebe Morillas y Raquel Abulaila. 66 Instantáneas, 11 fotoperiodistas, la mirada femenina, una mirada por la igualdad.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *